‘Het ziet er beter uit en we eten er lekker van’

15 juni 2018

Jannie Atzema beheert met zeven buren sinds 2015 een moestuin bij de Gruttoweide/Kievietsweide/Ooststeeg. Ze eet er lekker van én het is een voorbeeld van een geslaagde coöperatieve aanpak van snippergroen.

Het braakliggende stukje grond stond ieder jaar vol met Japanse duizendknoop. De gemeente wilde het wel omvormen tot grasveldje, maar omdat die er al genoeg zijn in de omgeving werd de buurt het al snel eens over de bestemming moestuin. Jannie: “Ik vroeg het eerst aan de directe buren, en toen zij enthousiast waren gingen we naar de gemeente.”

Inmiddels hebben acht gezinnen er een plekje. “Ieder heeft zijn eigen stukje en verbouwt wat hij lekker vindt. Aardbeien, sla, kolen of bonen. Ook zijn er bloemen: mooi om naar te kijken en te plukken.”

De buurt heeft gezamenlijk een start gemaakt door het maken van een eenvoudige afrastering met paaltjes en ijzerdraad. Ook nu nog komen de gebruikers 1 of 2 keer per jaar elkaar. “Dan bedenken we wat we verder nog willen. We hebben bijvoorbeeld een tuinpad met houtsnippers aangelegd. Ook schaffen we gezamenlijk mest aan. In de groepsapp houden we elkaar op de hoogte en bieden elkaar soms plantjes aan. Daarbij kom je elkaar vanzelf tegen in de tuin, en veel mensen lopen erlangs. Van hen krijgen we vaak complimenten dat het zo is opgeknapt.”