Groen spelen is veel leuker!

12 juni 2020

Een prachtig groen schoolplein, vol planten, gras en speeltoestellen van natuurlijke materialen. De kinderen van de Johan Frisoschool, locatie Kemphaanweide, zijn er dolblij mee. Oudercommissieleden Mechteld Kocks en Geuri Botje leggen uit hoe dat is gelukt, en hun kinderen vertellen hoe leuk het is!

“Nog maar twee jaar geleden lag het schoolplein er een beetje sneu bij”, vertellen Geuri en Mechteld. “Een aantal speeltoestellen was afgekeurd, en dus afgezet met rood-wit lint. Vooral voor de oudere kinderen viel er weinig meer te beleven.” Toen de school hoorde van een subsidie-mogelijkheid, op voorwaarde dat het een groen schoolplein werd, was de aanvraag snel ingediend. De school had al een aantal groene elementen, zoals een moestuin en een bijentuin. Maar het plein bestond toch nog vooral uit tegels.

Hulp van heel veel ouders

“De kinderen hebben plannen gemaakt, er zijn heel veel foto’s en filmpjes bekeken, en vervolgens zijn er bedrijven gezocht om te helpen met een ontwerp. Bij de uitvoering hebben we veel hulp gehad van ouders die in de bouw werkten, als stratenmaker of bij een containerhandel. Ook hebben heel veel ouders de handen uit de mouwen gestoken bij de pleinwerkdagen, gelukkig nog net voor de corona. Tegels weghalen, houtsnippers kruien, paaltjes zetten, dat soort werk.”

Leuk voor kleuters én groep 8

En nu ligt er dus een mooi groen plein met natuurlijke elementen, leuk voor kleuters én voor de bijna-pubers uit groep 8. “Er is een tribune van de oude stoeptegels, een route van boomstammetjes, grote klimstronken, mooie schommels, een houten mikado-klimrek, een hoog apenrek voor de grote kinderen, een rioolbuis, een houten speelhuisje met glijbaan, een wilgentunnel en wilgenhut, een voetbalveldje met paaltjes eromheen en een zandbak met een mooie houten rand en een tafel erin.”

Mechtelds dochter Sigrid (groep 6) vindt de wilgenhut en de wilgentunnel het leukst. Sjoerd (groep 6) en Thijs (groep 8), de zoons van Geuri, zijn vooral heel gek op de apenhang. Geuri: “We wonen best een eind verderop. Maar na school drinken ze even wat, en wég zijn ze weer. Terug naar het schoolplein!”

Op de foto: Mechteld Kocks (links) en Geuri Botje. Foto: Guy Akkermans