Groeiseizoen al vroeg van start

13 februari 2020

Het is officieel nog winter maar wanneer je buiten komt lijkt het al wel lente. De vogels fluiten volop en de krokussen en sneeuwklokjes staan al in bloei. Veel mensen genieten van de naderende lente maar wat is het effect voor natuur en mens nu de winter zo zacht is?

We hebben dit jaar een zeer zachte winter met veel neerslag. In bijna heel Nederland met uitzondering van de zandgebieden in Oost-Brabant is de droogte van afgelopen jaren weer hersteld. De bermen komen al omhoog, de sapstromen komen op gang en overal zie je al planten uitlopen.

Gevolgen klimaatverandering

Op 31 januari werd weer een warmterecord verbroken met 12,5 graden gemeten in De Bilt. In de afgelopen 130 jaar is het wereldwijd vanwege verschillende oorzaken gemiddeld 1,0°C warmer geworden. In Nederland is het zelfs gemiddeld 1,7°C warmer geworden. De laatste 30 jaar was waarschijnlijk de warmste periode in 1400 jaar. Dat stelt het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties. De temperatuurstijging gaat zo snel dat planten en dieren nauwelijks hierop kunnen reageren met alle gevolgen van dien.

De eikenprocessierups heeft als gevolg van klimaatverandering de laatste jaren een enorme opmars gemaakt door Nederland. Onder bepaalde omstandigheden, met name warm en droog weer in het voorjaar, kan de rups voor grote overlast zorgen. Het blijft dan ook zaak om te zorgen voor een fijne en groene leefomgeving voor natuurlijke vijanden zoals mezen en vleermuizen. 

Ook voor mensen met hooikoorts begint het seizoen al eerder dan normaal want elzen komen nu al tot bloei en de pollenconcentratie kan al flink oplopen.

Samen voor meer groen in de buurt

Het groeiseizoen is gestart dus de tijd om overbodige tegels te vervangen door groen kan beginnen. Meer groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers. Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof en groen verbetert het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. Een omgeving met meer groen geeft ons als mens plezier en ontspanning. Ben wel bewust dat een mogelijke vorstperiode in maart, april of zelfs mei nog schade kan veroorzaken aan de reeds groeiende planten en bomen.