Gemeente Wageningen krijgt bijencertificaat voor sponsoren bijenkast

7 juni 2019

De Gemeente Wageningen heeft een aantal bijenkasten geadopteerd en kreeg daarvoor van de week een certificaat.

Het gaat niet goed met de bijen en insecten. Dat is inmiddels wel bekend. Daarom is het bijenbelevingscentrum Het Bijenhuis gestart met het initiatief ‘Nederland draagt BIJ!’ Door onder andere intensieve landbouw, monocultuur en onvoldoende drachtplanten, is het voor insecten steeds lastiger om voedsel te vinden.

De honingbijen zijn onmisbare bestuivers voor ons ecosysteem. Zij zijn ‘bloemvast’ wat inhoudt dat ze tijdens één vlucht op één bepaald soort bloemen vliegen. Dit bevordert de bevruchting van de planten, wat weer zorgt voor goede vruchten en gezonde planten. Doordat de honingbijen de planten goed en zorgvuldig bestuiven, hebben de insecten en wilde bijen weer meer voedsel. Daarbij zijn de honingbijen van groot belang in de fruit- en groenteteelt en zorgen zij voor onze vitaminen!

Een bijenvolk bestaat uit maar liefst 50.000 bijen, die allen een eigen taak hebben. De zogenaamde ‘haalbijen’ zorgen voor de bestuiving. Door het adopteren van een bijenvolk wordt er dus direct een steentje bijgedragen aan de bestuiving en dus aan het voedsel voor mens en dier.

Maar liefst 50.000 adoptiebijen zijn geplaatst in de bijentuin van Het Bijenhuis. Hier bloeien veel verschillende planten, struiken en bomen. Uiteindelijk zal het bezoeken aan de diverse bloemen zorgen voor heerlijke Nederlandse bloemenhoning. De bijen zijn door iedereen te bewonderen!

Gemeente Wageningen draagt BIJ is onderdeel van het landelijke initiatief Nederland draagt BIJ.