Fruitboomactie maakt Wageningen weer een beetje groener

2 december 2020

Door Marjel Neefjes

De actie van werkgroep Operatie Steenbreek Wageningen om tuinen te vergroenen is een groot succes. Meer dan 60 mensen stuurden een foto van hun betegelde tuin op. Ze konden zaterdag voor de prijs van een zak appels een fruitboom ophalen op de parkeerplaats langs de Costerweg. Voor dat bedrag kregen ze er nog een zak aanplantgrond bij ook.

Ook Lisa Verbeek en Jelle van der Molen komen voor een boom, een appel in hun geval. “Mijn moeder zag de actie in de krant staan, en dacht dat het wel wat voor ons zou zijn”, vertelt Lisa. “We zijn afgelopen zomer verhuisd, en de vorige bewoners hadden alles betegeld. En wij willen juist een groene tuin, dus dit is een goed begin.”

Meer biodiversiteit

Ter plekke wordt de boom nog even gesnoeid door Steenbreeklid Irma de Jager, in het dagelijks leven tuinontwerper en hovenier. “We doen deze actie omdat we de biodiversiteit in Wageningen willen vergroten. En in een tuin heeft een fruitboom dan een groot effect. Mensen konden kiezen uit een appel, een peer of een pruim, we hebben allerlei rassen. Voor mensen met een bovenwoning boden we een druif aan.”

Voor het geld hoeven mensen het niet te laten. Een fruitboom voor de prijs van een zak fruit, dat was het idee. Voorrang kregen mensen die hun tuin met de boom wat groener maken. “Iedereen heeft  ons dus een foto gestuurd waar ze hun boom wilden zetten. We vragen iedereen ook om een foto te sturen na het planten. ”

Lokale boompjes

De fruitbomen komen ook nog eens uit de buurt, van biologische kwekerij Dependens in Bennekom. Die heeft er gewoon een eerlijke prijs voor gekregen, want een boom is een veelvoud van de prijs van de zak appels waard. “Gelukkig zijn we gesponsord door het Initiatievenfonds Welsaam Wageningen, zodat we deze actie konden doen.”

Na dit succes heeft de actiegroep Operatie Steenbreek de smaak te pakken voor meer vergroeningsacties. “Een bolletjesactie bijvoorbeeld. De potjes met voorjaarsbolletjes  op tafel, gaan na afloop vaak de kliko in. Zonde, want als je ze ergens plant, komen ze het volgende voorjaar weer op. Die willen we gaan inzamelen en planten op plekken die wel wat bloemen  kunnen gebruiken.”

Wil je meedoen? Neem dan contact op met Operatie Steenbreek Wageningen, gaby.schmelzer@wur.nl

Foto: Jelle en Lisa krijgen een appelboompje van de Steenbreekactie. “Dit is een goed begin om de betegelde tuin bij ons nieuwe huis groener te maken.” Foto: Guy Ackermans