Een fruitoase in de Roghorst

22 mei 2018

“Het begon, alweer acht jaar geleden, met een verwilderd driehoekje achter onze tuinen, helemaal overgroeid met braamstruiken”, vertelt Esther Blok over Fruitplantage “De Roghorst”. “We zetten er een appelboompje, herfstframbozen en nog wat eigen plantjes neer. Toen kwam de plantsoendienst langs met de bosmaaier..”

Toen gemeente Wageningen een oproep in de krant plaatste om zelf openbaar groen te beheren, aarzelden ze geen moment. Met een aantal buren zocht Esther contact. Iemand van de gemeente kwam langs om te praten en daarmee was het buurtbeheerproject een feit. Het globale idee: een groene ruimte, deels bosschage en deels wilde tuin met bloemen en eetbare planten aanleggen, waar kinderen mogen spelen en iedereen van kan genieten.

In de fruitplantage staan appelbomen, een pruim, herfstframbozen en rode bessen, naast wilde bloemen en andere planten. Van de groene plek wordt dankbaar gebruik gemaakt, en niet alleen door de bewoners. De egel heeft zijn eigen egelhuis, in het nestkastje zit een boomkruiper en er is een slaaphuisje voor de eekhoorn die in de buurt zit. In het insectenhotel is ook ruimte voor vele gasten. “Ik zag laatst twee buurmeisjes die hun toets oefenden in de tuin”, zegt Esther. “De beschutte plek is blijkbaar ideaal om daar woordjes te gaan leren.” Af en toe zetten buren stoelen spontaan bij elkaar om thee te drinken of te borrelen. Kinderen gaan er picknicken. Soms maken ze appeltaart van de appels in de tuin en eten die dan gezamenlijk op.

“We zijn nu met twee huizenblokken die de tuin onderhouden”, vertelt Esther. Een tweede enthousiaste trekker is Bert van Straten. Hij heeft veel verstand van tuinieren en houdt de buren met weetjes op de hoogte in een halfjaarlijkse nieuwsbrief. “Twee keer per jaar hebben we een gemeenschappelijke werkdag. We beginnen dan op een zaterdag met 4 of 5 man en tegen het eind van de middag komen steeds meer buren helpen. Mijn man snoeit de fruitbomen. Iemand maait het gras en een ander knipt de heg bij of verwijdert bramen. Het is heel laagdrempelig. Er is altijd wel iets wat iemand kan doen. Ons geheim is een onderhoudsvriendelijke tuin”, zegt Esther. “Iemand moet het trekken, maar als groep hoef je echt niet zo gek veel te doen”.