Dag van de Paardebloem

23 april 2020

De laatste zondag van april, dit jaar op 26 april, gaat vanaf 2020 door het leven als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Want het is hoogtijd dat deze doodgewone plant eens flink in het zonnetje wordt gezet!

Het gaat namelijk niet zo goed met de paardenbloem. Er zijn er steeds minder en dat is geen goed nieuws voor de biodiversiteit. Terwijl het een heel bijzonder en veerkrachtig plantje is met allerlei bijzondere toepassingen.

Daarom lanceren Taraxacum Nederland (onderdeel Herbarium Frisicum), Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier gezamenlijk de allereerste (digitale) editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem.

We roepen iedereen die dag op foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvandepaardenbloem op social media. Doe je met ons mee?

Stap 1: Op 26 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal, misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis.

Stap 2: Maak één foto van de zijkant van de plant én één foto van bovenaf. Zodat het totale blad rozet zichtbaar is! Zie daarvoor de afbeeldingen hierboven.

Stap 3: Wil je de juiste naam van jouw paardenbloem erbij plaatsen? Dat kan! Op deze website vind je de naam van jouw paardenbloem. Tot welke sectie behoort jouw vondst?

Stap 4: Vervolgens plaats je de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie, eventueel de juiste naam (als je die gevonden hebt natuurlijk!) en gebruik de hashtag: #dagvandepaardenbloem. Zo maken we samen een digitaal paardenbloemenarchief.

Recept voor paardenbloemenlimonade
Wist je dat je van paardenbloemen een heerlijke limonade kan maken? Limonade van paardenbloemen is heerlijk, eenvoudig en voor velen een klassieker. De Onkruidenier deelt hun recept met ons. Lees het hier