Collectiehoogstamboomgaard op de Lieskamp aangelegd

14 januari 2020

Landgoed de Lieskamp vormt als onderdeel van de groene verbindingszone tussen de Wageningsche Berg en de Grebbeberg een natuurlijke oase voor flora en fauna. Naast het Hasloer klompenpad, de houtopstanden, de natuurpoelen en het kruidenrijk grasland, is op landgoed de Lieskamp aan de Egelsteeg in Wageningen deze winter een hoogstamboomgaard aangelegd.

Op deze lokatie stonden vroeger ook hoogstambomen van oude rassen als Sterappel, Zoete Bloemee, Yellow, Bramley Seedling en Bellefleur. Het idee was om zoveel mogelijk oude (vergeten) rassen aan te planten die voorheen ook voorkwamen in de regio Gelderse Vallei. Het aanplanten van de boomgaard wordt financieel ondersteund door de gemeente Wageningen en de provincie Gelderland. Doel van de eigenaren is om de bewoners van Noord-West en wandelaars en fietsers die het landgoed kennen, te betrekken bij de boomgaard en de natuurwaarden zoals deze aanwezig zijn op het landgoed.

Buurtbewoners en liefhebbers kunnen de komende jaren genieten van de bloesem en het hangend fruit. Er zijn tevens plannen om op vooraf bepaalde dagen de buurt mee te laten doen met het oogsten van het fruit. Het aanplanten van de hoogstambomen is inmiddels grotendeels afgerond op de plantdag van 14 december j.l..  Het is tevens mogelijk om een fruitboom te adopteren. Meer informatie is te vinden op de website www.delieskamp.nl. Ook is het beplantingsplan te downloaden.