Nationaal Boomspiegelfeest 

Nationaal Boomspiegelfeest 

Datum/Tijd
1 oktober 2022 - 9 oktober 2022
00:00 - 23:59


De eerste week van oktober is het Nationale Boomspiegelfeest. Overal in het land gaan mensen tuinieren in een boomspiegel, om zo dit kale stukje grond in bloei te zetten.

De boomspiegel is de kale ruimte rond de stam van een boom, een plek waar je misschien honden ziet poepen of plassen of waar mensen hun afval neergooien, hoe zonde! Herken jij deze kale boomspiegels in jouw straat? Tijdens het Nationale Boomspiegelfeest kun je door te tuinieren op zo’n plek op een laagdrempelige manier helpen jouw straat of buurt meer klimaatbestendig te maken. Bewoners uit buurten vanuit heel Nederland zetten zich deze week in om hun boomspiegels op te fleuren.

Ook jij kan mee doen! In een groot aantal gemeenten zijn activiteiten georganiseerd zodat bewoners de grond rondom bomen in hun straat kunnen vergroenen.

Wat: Nationaal Boomspiegelfeest
Wanneer: 1 tot 9 oktober 2022
Waar: In je eigen straat door heel Nederland! In 16 gemeenten vinden activiteiten plaats.
Wie: Inwoners pakken zelf de schep op en vergroenen hun eigen straat.

In een aantal gemeenten kun je ook gratis planten of zaden aanvragen. Wil je weten waar, kijk dan op de kaart op www.boomspiegelfeest.nl.

Waarom een groene boomspiegel

Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Het samen aanpakken van boomspiegels is gezellig en zorgt voor betrokkenheid tussen de mensen in jouw wijk. Uit onderzoek blijkt dat groen in de buurt helpt om stress bij mensen te verminderen; zo dragen groene boomspiegels ook bij aan een gezonde stad. Zeker met de enorm hete zomers en lange perioden van droogte, zoals we die in de afgelopen maanden hebben gekend, helpt een groene omgeving om hittestress te voorkomen.

De organisatie van het Nationale Boomspiegelfeest is landelijk in handen van Stichting Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek. www.boomspiegelfeest.nl