KNNV online lezing: Wat bomen ons vertellen; een geschiedenis van de wereld verteld in jaarringen

KNNV online lezing: Wat bomen ons vertellen; een geschiedenis van de wereld verteld in jaarringen

Datum/Tijd
13 oktober 2021
20:00 - 22:00


Door Valerie Trouet; 20.00 uur. De KNNV, afdeling Wageningen en omstreken organiseert op 13 oktober 2021 de zoom-lezing ‘Wat bomen ons vertellen; een geschiedenis van de wereld verteld in jaarringen’ door de Belgische dendrochronoloog Valerie Trouet. Aan de hand van jaarringen bestudeert de Vlaamse Valerie Trouet het klimaat uit het verleden en de invloed ervan op ecosystemen en samenlevingen. Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat.

Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur. Aan de hand van verrassende verhalen laat Valerie Trouet zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

Prof. Dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Ze is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona (VS) en publiceerde eerder onder meer in Nature en Science. In 2020 heeft zij de Jan Wolkersprijs gewonnen met haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’. De lezing wordt in het Nederlands gehouden.

Verplicht aanmelden tot 10 oktober: ineke_ammerlaan@hetnet.nl. Je ontvangt de zoom-link naar de lezing op 12 oktober.