Afsluiting van Het Vergeten Tuinseizoen met Margot Ribberink

28 oktober 2020

De hele maand oktober stond in het teken van Het vergeten tuinseizoen. Via diverse (online) activiteiten is iedereen in Nederland geënthousiasmeerd om weer in het najaar actief in de tuin aan de slag te gaan. Met een informatieve online talkshow op maandag 2 november van 14.00 tot 15.00 uur wordt deze actiemaand afgesloten. De presentatie is in handen van Margot Ribberink, voormalig weervrouw en ambassadeur van Stichting Steenbreek.

Door klimaatverandering is het verstandig geworden nieuwe aanplant in het najaar te doen. De lente gaat steeds vaker gepaard met droogte, waardoor nieuwe aanplant het zwaar heeft. In het najaar is de bodem nog warm van de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.

Extra voordeel is dat de tuinbezitter die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, al direct in het vroege voorjaar kan genieten van een mooie en levendige tuin. En de aanwezigheid van bloemen vroeg in het voorjaar is weer goed voor de insecten en vogels.

Tijdens de talkshow -voor zowel professionals als tuinbezitters- ontvangt Margot Ribberink diverse gasten om vanuit wetenschap en praktijk de vele voordelen van beplanting in het najaar samen te bespreken.

Talkshow Het vergeten tuinseizoen 2 november
14.00 – 14.20 uur – Margareth Hop (Actifolia) over wat klimaatverandering voor plantgoed betekent. Zij doet al 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten.

14.20 – 14.40 uur – Johan van den Berk (van den Berk Boomkwekerijen) en Lodewijk Hoekstra (tv-tuinman) over belang van bomen en vergroening in algemene zin.

14.40 – 15.00 uur – Lodewijk Hoekstra en Bert Roete (Arnhem Klimaatbestendig) over de bijdrage die tuinbezitters ieder najaar zelf kunnen leveren aan het veranderende klimaat.
Aanmelden
Deelname is gratis. De talkshow is online te bekijken via www.vergetenseizoen.nl. Vanaf 13.55 uur is de livestream actief. Vooraf aanmelden is mogelijk via dit aanmeldformulier.