Muriel Denayer, nieuwe programmaregisseur Duurzaamheid en natuur

28 mei 2021

“Ik wil vooral verbindingen leggen met bewoners”

Muriel Denayer is sinds 1 maart de nieuwe programmaregisseur Duurzaamheid en natuur bij de gemeente. Deze twee thema’s liggen haar nauw aan het hart. De energietransitie kende ze al van dichtbij vanuit haar baan bij netwerkbeheerder Alliander. Na hier acht jaar te hebben gewerkt, vond ze het tijd van perspectief te veranderen. Ze solliciteerde in Wageningen, een ‘oude liefde’.

Waarom Wageningen?
“Ik had goede herinneringen aan Wageningen. Na mijn studie in België, waar ik vandaan kom, besloot ik hier een master te volgen. Zo ongeveer op dag één ontmoette ik mijn echtgenoot in de collegebanken en ben toen vier jaar in Wageningen gebleven. Ik woonde er in de Herenstraat met, grappig genoeg, zicht op het gemeentehuis. Wageningen vind ik een charmante stad met een heel gevarieerde bevolking en prachtige natuur. Ik solliciteerde er dus graag. Ik vond het verrassend te zien hoeveel er hier gebeurt op het gebied van duurzaamheid, zeker rond voedsel. Dat had ik niet zo verwacht.”

Waar ga je de komende tijd vooral aan werken?
“Duurzaamheid zie ik als iets heel breeds. Waarom hebben we eigenlijk een aparte afdeling duurzaamheid? Alles zou duurzaam moeten zijn! Ik wil eraan werken dat duurzaamheid overal binnen de gemeentelijke organisatie een vanzelfsprekend onderdeel is. Buiten de gemeente ga ik graag ophalen wat er is aan bewonersinitiatieven, welke behoefte er zijn hebben als het gaat om duurzaamheid en bijvoorbeeld de energietransitie, welke kansen er liggen in de wijken? Ik wil verbindingen leggen met en tussen bewoners, ondernemers, de energiecoöperatie en de universiteit, en kijken hoe we die kansen samen kunnen oppakken.”

Nieuwkomers hebben nog een ‘een frisse blik’. Wat valt je op aan hoe we het hier in Wageningen doen met de energietransitie?
“Zoals ik al zei verbaasde het me hoeveel hier al gebeurt! Het viel me wel op dat er nog maar beperkt oog is voor de infrastructuur die we nodig hebben om over te gaan op duurzame energie. Ondergrondse infrastructuur, maar ook bijvoorbeeld laadpalen voor auto’s. Ik zie nog veel mogelijkheden om meer integraal naar duurzaamheid te kijken. Daar ga ik graag mee aan de slag.“

Contactgegevens
muriel.denayer@wageningen.nl