Klimaatpartner in beeld: Wageningse Lente

21 april 2020

Ze had grootse plannen voor een feestelijke opening van haar nieuwe bedrijfsruimte in maart, maar corona gooide roet in het eten. Maar Marianna van den Broek zit niet bij de pakken neer, en blijft gewoon aan de slag met haar duurzame online marketingbedrijf Wageningse Lente, nieuwe Klimaatpartner van de gemeente Wageningen. “Dat feestje komt nog wel een keer.”

Verduurzaming online versnellen

Het bijzondere van Wageningse Lente is de combinatie van idealisme en marketing, denkt Van den Broek. “Ik wil helpen de verduurzaming van de maatschappij te versnellen. Het probleem zit hem namelijk meestal niet in de idealen van de initiatiefnemers maar hoe ze hun product of dienst in de markt zetten, vooral online. Hoe krijg je mensen in beweging, hoe vermarkt je je product? En daar kom ik in beeld met mijn team.”

Beter online positioneren

Zo ontwikkelde ze online campagnes voor het Energiecentrum om ondernemers te bewegen met energiebesparing aan de slag te gaan. Maar ze begeleidt ook een grote zandwinner die zijn productie elektrificeert en het rijden op waterstof stimuleert. Ook doet het bedrijf heel veel aan natuurontwikkeling en faciliteert het drijvende zonneparken en windmolens. “Dit bedrijf wil met zijn activiteiten maatschappelijke impact maken. Ik help hen graag aan meer bekendheid om dit te realiseren.”
Van den Broek is al vele jaren actief in dit werkveld, maar pas sinds januari 2020 onder de naam Wageningse Lente, in haar nieuwe kantoorruimte. “Die naam geeft aan dat we werken in de duurzaamste stad van Nederland, en kennis inzetten van de duurzaamste universiteit.”

Duurzaam kantoor

Ook haar eigen bedrijf is uiteraard duurzaam. Het kantoor is in een aanbouw van haar woonhuis uit 1872, dat ze met man en kinderen (inmiddels het huis uit) kocht in 2011. De aanbouw was behoorlijk verwaarloosd en was zwaar energielabel G. “Afgelopen jaar is deze verbouwd tot mijn kantoor. Zo’n oud huis heeft geen spouw en geen kruipruimte, dus dat is wel improviseren. Met isolerende voorzetwanden, nieuwe ramen met dubbel glas en vloerverwarming hebben we nu label C.” Het energieadvies vanuit Wageningen Werkt Duurzaam was daarbij zeer welkom.
Ook de meubels zijn allemaal duurzaam: circulair of tweedehands. “Mijn bureau staat beneden, en boven heb ik vijf werkplekken gecreëerd voor freelancers, of op den duur wellicht medewerkers. Maar dan wel online specialisten die passie hebben voor duurzaamheid.

Kijk op wageningselente.nl (al was het alleen maar voor de leuke openingsanimatie met gierzwaluwen boven de rivier, ’s avonds ook te zien op het rolgordijn van haar kantoor op Churchillweg 18).