Klimaatpartner MARIN geeft dak aan zon

23 april 2019

Het MARIN, het maritiem onderzoeksinstituut aan de Haagsteeg, heeft een aantal enorme onderzoeksbassins. Die hebben dan ook gigantische daken. En die liggen inmiddels bijna helemaal vol met zonnepanelen.

Marin

Vol trots laat controller Stephan Brinkmann vanaf de vijfde verdieping de daken vol panelen zien. “Vanaf de grond zijn ze eigenlijk niet zichtbaar, dus weinig mensen weten dat hier een paar duizend panelen duurzame energie liggen op te wekken!”

Het eerste zonnedak was voor eigen gebruik, vertelt Stephan. “Maar toen was er nog een heel veel dak over. Daarom hebben we voor het tweede en derde dak een coöperatie opgezet om zonnepanelen beschikbaar te stellen voor medewerkers en omwonenden.”

Voor de zonnecoöperaties, opgericht in samenwerking met Wageningen Werkt Duurzaam, was heel veel belangstelling. Er was zelfs een flinke wachtlijst van mensen die graag mee hadden willen doen. “Daarom zijn we nu bezig met een coöperatie om ook het vierde dak vol te leggen met zonnepanelen. En ook deze coöperatie is inmiddels al overtekend.”

MARIN stelt zijn daken gratis beschikbaar aan de coöperaties. “Als non-profit instituut nemen we graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, vertelt Stephan. “Naast de zonnedaken willen we onze CO2-uitstoot ook verminderen door woon-werkverkeer en zakelijke reizen te verminderen. Inmiddels zijn verschillende medewerkers al overgestapt op e-bikes in plaats van de auto. En bij elke conferentie kijken we kritisch wie erheen moet, of we maken gebruik van videoconferencing. Daarom zijn we natuurlijk Klimaatpartner van de gemeente Wageningen.”