Klimaatpartner in beeld: Studentenvakbond vol duurzame ambities

7 mei 2020

Nog geen 4 jaar bestaat de Student Alliance Wageningen (S.A.W.), maar aan ambitie geen gebrek. Als officiële studentenvakbond behartigen ze de belangen van alle studenten in onze stad. Dat gaat over thema’s als studieschulden, sport, mobiliteit, maar zeker ook over duurzaamheid! Daarom is S.A.W. sinds maart 2020 Klimaatpartner van de gemeente Wageningen, vertelt bestuurslid Sammy Xie.

“Als S.A.W. houden we ons met heel veel zaken bezig. We overleggen met allerlei organisaties binnen en buiten de universiteit: de WUR, de gemeente, Idealis, studie-, sport- en studentenverenigingen. Samen met de landelijke studentenvakbond LSVb en FNV Young United zijn we bijvoorbeeld hier in Wageningen de #nietmijnschuld-campagne aan het voeren tegen het studentenleenstelsel. Ook hebben we gepleit voor meer spitsbussen tussen de campus en het station, en nachtbussen Utrecht-Wageningen”, vertelt Sammy.

Green Active Network
Maar dit jaar heeft het bestuur een nieuwe portefeuille in het leven geroepen: duurzaamheid. Sammy: “We merken dat er bij WUR-studenten veel interesse is in dit onderwerp, en er zijn veel organisaties actief op duurzaamheidsgebied, zoals Green Office. Een activiteit is dat we alle duurzaamheidscommissies – duco’s – van studie- en studentenverenigingen bij elkaar brengen. Ook coördineren wij als S.A.W. dit jaar het Green Active Network, waar 16 groene organisaties in samenwerken. Ook heb ik namens het Green Active Network de bijeenkomsten over de visie op het buitengebied bijgewoond.”

Samenwerkingen
Het groene netwerk organiseert twee keer per jaar een ‘regreening’. “In de zomer hadden we een weekend vol activiteiten, bijvoorbeeld een vossenjacht om de organisaties beter te leren kennen, en een kookworkshop met lokale producten. En in de winter organiseerden we een themadag en een duurzaam feest.” Het mooie is overigens niet alleen de belangstelling voor die activiteiten, vindt Sammy. “We merken vooral dat alle organisaties binnen het netwerk elkaar nu goed weten te vinden in allerlei samenwerkingen.”

Duurzame visie
Geen verrassing dus dat S.A.W. graag Klimaatpartner van de gemeente wilde worden. “Het sluit mooi aan bij onze visie. We kunnen zo laten zien dat we ons inzetten voor duurzaamheid. Ook biedt het netwerk van Klimaatpartners een mooie toevoeging, en blijven we goed op de hoogte van alles wat er gebeurt op gebied van duurzaamheid in Wageningen.”