Klimaatpartner in beeld: Rijn IJssel Vakschool Wageningen

14 februari 2019

Carel Rink, directeur Rijn IJssel Vakschool Wageningen: “Onze nieuwbouw wordt zo duurzaam mogelijk!”

 

“Waarom wij Klimaatpartner zijn?” Carel Rink, directeur van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen hoeft er geen moment over na te denken. “Hoe zouden we dat niet kunnen zijn?”, vindt hij. Natuurlijk steunt Rijn IJssel het doel Wageningen Klimaatneutraal in 2030. “Als grote werkgever en onderwijsinstelling moeten we het goede voorbeeld geven. Wij sturen jaarlijks 400 nieuwe koks, bakkers en mensen in toerisme en facilitair het veld in, en we vinden het belangrijk dat ook zij doordrongen zijn van het belang van duurzaamheid.”

De nieuwbouw van de Rijn IJssel Vakschool, die in september geopend wordt, wordt dan ook zo duurzaam mogelijk. Rink: “Dat gaat niet alleen over het gebouw zelf, de meubels, de zonnepanelen en de aansluiting op een warmtenet. Maar ook alle apparatuur voor de koks en bakkers moet A+++ zijn. We hebben straks in het nieuwe gebouw weliswaar nog twee gasfornuizen staan, omdat studenten die nog wel tegen kunnen komen in de praktijk. Maar verder gaan onze zeventig kokstudenten alles elektrisch koken.”

Duurzaamheid gaat bij Rijn IJssel overigens niet alleen over energie, maar ook over duurzame inkoop, voedselverspilling en afvalscheiding. “Rond voedselverspilling laten we studenten nadenken over portionering, de menucyclus, en het gebruik van etenswaren die over zijn, bijvoorbeeld bij andere lessen. Als ze in de technische les uien en wortels leren snijden, dan is het natuurlijk slim als de koks hutspot op het menu zetten.”

Dus tja, redenen genoeg om Klimaatpartner van de gemeente Wageningen te worden!