Klimaatpartner in beeld: Moving Backwards

29 juni 2020

Mariska de Haan van Moving Backwards

Net gestart, en meteen Klimaatpartner geworden: Moving Backwards. Dat kan ook niet anders, want met dit bedrijf wil Mariska de Haan bedrijven helpen om hun bedrijfs- en productieprocessen te verduurzamen. Moving Backwards voor een duurzame stap vooruit.

‘Moving Backwards’, achteruit bewegen, klinkt als een rare naam voor een bedrijf, dat realiseert Mariska zich ook wel. “Maar het idee erachter is dat je soms een stapje terug moet doen om het overzicht te krijgen, voor je weet hoe je verder moet. En als je dan wel een idee hebt van wát je wilt doen, maar nog niet precies hóe, dan kom ik in beeld, als verandermanager en procesverbeteraar.”

Mariska was jarenlang officemanager, en dus voortdurend processen aan het optimaliseren. Maar ze zocht nog meer uitdaging, en na een studie bedrijfskunde is ze er nu klaar voor om andere bedrijven te helpen met hun bedrijfs- en productieprocessen. “Maar niet zo maar een proces, het moet wel richting duurzaam gaan. Duurzaamheid past bij wie ik ben en wat ik belangrijk vind.”

Generalist als verbinder

Als voorbeeld noemt Mariska een bedrijf dat hun productieproces zo wil aanpassen dat er minder energie nodig is. “Voor de technische kant heb je een specialist nodig, en die zijn er gelukkig genoeg in Wageningen. Maar je hebt ook een generalist nodig om die producenten en specialisten met elkaar te verbinden. Die samen met de producent een stapje terug neemt om te kijken hoe je het in de toekomst aan wilt pakken. Moving Backwards dus.”

Over Klimaatpartner worden van de gemeente Wageningen hoefde Mariska niet lang na te denken. “Ons gedrag heeft impact op het klimaat. Nu merken we het aan de droge tuin, maar er komt een moment dat er oogsten gaan mislukken, en ons eten duurder wordt. Nu is het moment om stappen te nemen, en bedrijven kunnen daar veel in betekenen. Dat draag ik graag uit door Klimaatpartner te worden.”

Kijk voor meer informatie op movingbackwards.nl