Klimaatontbijt bij NIOO over biodiversiteit

30 oktober 2019

 

Op 22 oktober jl. kwamen Klimaatpartners en participanten van Wageningen Werkt Duurzaam naar het NIOO voor een informatief en smakelijk Klimaatontbijt. Dit 6e Klimaatontbijt stond in het teken van biodiversiteit. Aan het woord kwamen NIOO-directeur en gastvrouw Louise Vet, wethouder Peter de Haan en Wilco van Heerwaarden van BTL Advies. Aansluitend was er een inspirerende rondleiding over het groene dak van NIOO.

 

Groene daken

Louise Vet pleit voor meer groene aandacht in Wageningen. Het vraagt een andere manier van denken. Bij nieuwbouwprojecten is het belangrijk om direct een groene specialist in te schakelen, zodat in de ontwerpfase al rekening kan worden gehouden met de wensen voor biodiversiteit. Maar ook bestaande bedrijven en instituten kunnen aan de slag met het vergroenen van hun omgeving en groene daken. Groene daken, vertelt Wilco van Heerwaarden, bieden mens, natuur en klimaat enorm veel voordelen: ze houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, verkoelen, reduceren geluidsoverlast, zorgen voor biodiversiteit en brengen bloeiende kruiden, grassen, andere planten en dieren terug in onze verstedelijkte omgeving. Daarnaast kun je energie opwekken via zonnepanelen, voedsel verbouwen voor je eigen bedrijfsrestaurant en picknickplekken op je dak maken. ‘Maar zijn bestaande daken wel geschikt?’ is een veelgestelde vraag. Laat een constructeur doorrekenen wat uw bedrijfsdak aan kan. Vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht. Op wageningenwerktduurzaam/vergroening en greendealgroenedaken.nl vindt u meer informatie.

Doe mee met Wageningen Klimaatneutraal

Steeds meer Wageningse bedrijven en organisaties werken samen aan een klimaatneutraal Wageningen in 2030. In het Klimaatplan in uitvoering ziet u een overzicht van ambitieuze lopende projecten. Ook zijn er nieuwe projecten gestart of in aantocht. Wilt u ook Klimaatpartner worden? Dat kan! Wageningse bedrijven, instellingen en organisaties kunnen zich hier aanmelden.