Kleine huisjes, grote plannen

9 oktober 2020

Tiny House Wageningen

Zo duurzaam mogelijk leven, dat is het streven van de Coöperatie Tiny House Wageningen. Het is dus niet verbazingwekkend dat zij graag Klimaatpartner worden van de gemeente Wageningen. Dat biedt de gelegenheid van gedachten te wisselen met andere partijen. En om te laten zien dat als het over duurzaamheid gaat, een tiny house een prima optie is!

In de voortuin van het tiny house van Kirsten en Joachim de Koning op het Ecodorp Pieter Pauw, vertellen Kirsten en haar mede-coöperatieleden Frans Bonnier en Annelinde van Schie over hun initiatief. Frans: “We zijn een kleine groep mensen met plannen voor een tiny house, en we zijn samen op zoek naar een legale plek voor een duurzaam buurtje met kleine huisjes.” Kirsten: “We hebben een kerngroep van 10 mensen die 6 tiny houses willen bouwen, maar we hebben ook een wachtlijst met wel 50 geïnteresseerden voor een tiny house woonplek. En we hebben met onze petitie voor een locatie in Wageningen afgelopen maanden meer dan 400 handtekeningen opgehaald.” Annelinde: “We hebben al 35 locaties onderzocht in samenwerking met de gemeente, maar daar is helaas nog niets concreets uitgekomen.”

Het huisje van Kirsten is het enige dat al gerealiseerd is. Ze woont er samen met Joachim, en het staat tijdelijk op het Ecodorp, tot er een definitieve plek voor de tiny houses gevonden is. Met trots laat ze haar huisje zien. De woonkamer is ruim genoeg voor zijn tweeën, met opbergkisten onder de banken en een opbergzoldertje erboven. Slapen doen ze boven de keuken. De badkamer heeft een composttoilet en een douche, die ook dienstdoet als hangkast voor de kleding. “De energie komt van zonnepanelen, en ons water komt van ons dak, opgevangen in een 1000-litervat. We hebben een geavanceerd filtersysteem waarmee we er zelfs drinkwater van kunnen maken.” Verwarmen gebeurt met een superefficiënte houtkachel. “En ook een voordeel van zo’n klein huisje: het is zo warm.”
Het zoeken naar een geschikte locatie voor hun tinyhousebuurtje valt dus helaas niet mee, zelfs niet in een gemeente die zich zo als groen en duurzaam presenteert. Kirsten: “Er zijn momenteel nog diverse gesprekken gaande en plannen ingediend, bijvoorbeeld voor de korfbalvelden aan de Dolderstraat of een terrein van Staatsbosbeheer. Wat ons betreft is het doel namelijk niet alleen duurzaam wonen, maar we willen ook graag meewerken aan het inrichten en onderhouden van nieuwe natuur.”

Probleem voor de gemeente is de bestemming. Frans: “Tiny houses zijn in principe verplaatsbaar, en de locatie die we zoeken mag dus best tijdelijk zijn (5 tot 10 jaar). Maar omdat het als woonvorm nog onbekend is, past het nog niet in de huidige kaders. Gelukkig is er nu wel iemand van de gemeente met die kaders aan de slag.”

Maar de groep houdt moed, en hoopt dat ze uiteindelijk een locatie zullen vinden. Annelinde: “Dan kunnen we heel Wageningen laten zien wat er mogelijk is. We willen dan elk kwartaal een open dag houden, om inspiratie te bieden over praktische duurzame oplossingen in huis, zoals isolatie, koken met de hooikist, hergebruik van regenwater en verpakkingsvrij leven.” Frans: “Zo duurzaam mogelijk leven zonder comfort in te leveren dus.” Kirsten: “We gaan er een mooi, natuurlijk ingericht buurtje van maken!”

Meer info: www.tinyhousewageningen.nl
Meer over het tiny house van Kirsten (inclusief virtuele rondleiding): howtotinyhouse.nl
Foto: Frans, Kirsten en Annelinde van Tiny House (vlnr)