Herbruikbare Billie Cup verovert Wageningen

23 april 2021

U hebt ze vast al gezien in de Wageningse binnenstad, de herbruikbare Billie Cups met statiegeld als alternatief voor wegwerpbekers. Hierbij betaal je 1 euro voor de beker en die krijg je weer terug als je de beker bij een van de deelnemende ondernemers inlevert. Met het toenemende aantal ondernemers wordt het niet alleen steeds makkelijker om je beker weer in te leveren, maar zorgen we er ook samen voor dat er veel minder afval geproduceerd wordt.

IJsjes in de herbruikbare Billie Cup

Wageningse zaken kiezen voor duurzaamheid

In januari starten er, naast de campus kantines, al meteen zes nieuwe zaken met de Billie Cup: Columbus, Brownies&downies, caffè Tola, Sheba (op de warenmarkt) Doppio en Orion op de campus. Intussen kan je naast soep, smoothie, sap en warme dranken zelfs ijsjes halen in een Billie Cup. Inmiddels doen er meer Wageningse ondernemers mee: Café Loburg, Hotel De Wereld, Colors World Food (op de markt en in het Arboretum), Vreemde Streken, Cicuto en Happietaria.

Wageningen als duurzaam voorbeeld

Bij verschillende zaken en hun klanten is intussen ook onderzoek gedaan naar de ervaring, en die is erg positief. De horeca merkt dat de inwoners het systeem intussen beter leren kennen en bij Colors World Food zijn ze zelfs helemaal van wegwerpverpakkingen afgestapt. De onderzoeken worden in heel Nederland als voorbeeld gebruikt. Zo zijn er samenwerkingen met de afdeling gedragsverandering van Rijkswaterstaat, Universiteit Utrecht en Hogeschool Rotterdam. Ook in de omgeving wordt het Wageningse voorbeeld opgepakt, in o.a. Barneveld en Arnhem (daar serveren ze zelfs ontbijtjes in de cups, een aanrader!).

Oproep aan Wageningse ondernemers

Biedt u nog wegwerpbekers aan en wilt u daarvan afstappen? Of kent u een ondernemer die wegwerpbekers wil vervangen voor herbruikbare bekers? Meld u aan via info@wageningenduurzaam.nl en deel het verhaal van de Billie Cups met anderen zodat ze dit jaar nog kunnen meedoen. Samen maken we Wageningen duurzamer!

Wageningen Doet

Billie CupsWageningen is mogelijk gemaakt door ondersteuning van Gemeente Wageningen en ‘Wageningen Doet‘, een samenwerking tussen Solidez en Thuis Wageningen, waarmee zij lokale initiatieven op verschillende manieren ondersteunen. Hebt u zelf een goed idee voor Wageningen en hebt u daar hulp bij nodig? Kijk dan op www.wageningendoet.nu voor meer informatie.