Duurzaam korfballen

22 mei 2019

Glimmend van trots geeft bestuurslid Paul Veltman een rondleiding door de nieuwe duurzame sporthal van de Korfbalvereniging Wageningen. De vereniging werd in januari dan ook verkozen tot de duurzaamste vereniging van Nederland. Logisch dat ze als club ook Klimaatpartner zijn van de gemeente Wageningen.

Paul Veltman bij de nieuwe sporthal van Korfbalvereniging Wageningen

Zo circulair mogelijk bouwen

Onbehandeld staal, muren van gerecycled beton, hout dat geolied is in plaats van gelakt, een vloer van gepolijst beton, meubels van herbruikbare materialen, alles geschroefd en niet gekit: de nieuwe hal is zo circulair mogelijk gebouwd. Alle materialen kunnen bij sloop weer hergebruikt worden. Maar materiaal is natuurlijk maar één kant van duurzaamheid. Hoe zit het met het energiegebruik?

Slimme ventilatie

Bestuurslid Paul Veltman, nauw betrokken bij de realisatie van de hal: “We zijn helemaal van het gas af. We verwarmen met vloerverwarming op lage temperatuur via een warmtepomp. De warmte uit de uitgezogen ventilatielucht wordt weer gebruikt om de inblaaslucht te verwarmen.” Die ventilatie is bovendien nauwkeurig afgesteld, legt Veltman uit. “Overal zitten sensoren die meten hoeveel mensen er zijn. Als er niemand is, hoeft de lucht natuurlijk ook niet ververst te worden.”

Binnenkort zonnepanelen

Op het dak staat een rij met ‘softpoints’, driehoekige structuren die energie opwekken, fijnstof filteren, maar ook gedraaid kunnen worden tot reclamebord. “En we zoeken nu financiering om het dak vol zonnepanelen te leggen.”

Het duurzaamheidsvirus

De bouw van de nieuwe accommodatie heeft de hele vereniging bewuster gemaakt, denkt Veltman. “We merken dat mensen een beetje besmet zijn geraakt met het duurzaamheidsvirus, omdat we het er tijdens de bouw heel veel over hebben gehad. Met zoveel jeugdspelers is dat natuurlijk een mooie boodschap om over te brengen!” Als Klimaatpartner van de gemeente helpen ze graag andere verenigingen ook om stappen te zetten.