Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw voor huis met zonnepanelen op het dak

Zelfs zonder extra isolatie energieneutraal

Marijke Kuipers en Hessel Rienks laten met hun huis op Oudlaan 78 in Noordwest zien dat je een heel gewoon huis zelfs zonder extra isoleren eenvoudig energieneutraal kunt krijgen. Marijke: “Ze hebben bij de bouw in 1993 dak, vloer en muren wel geïsoleerd. Maar het blijkt dat de muurisolatie helemaal is vergaan. Ook zit er alleen beneden dubbelglas.” En dan toch energieneutraal!

“Gasketel eruit, warmtepomp erin; radiatoren eruit, convectoren erin. En met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dat is het eigenlijk”, legt Hessel uit. “We hebben ons dak aan de voor- én achterkant volliggen met dunnefilmzonnepanelen, en ook nog het dakje van de garage.”

Warmte uit de lucht

De gasketel is vervangen door een warmtepomp die voor het huis staat en warmte uit de buitenlucht haalt. “Dit kost wel enige elektriciteit”, legt Hessel uit. “Maar door er 1 kW aan stroom in te stoppen, winnen we 5,5 kiloWatt aan warmte. Die stroom komt van onze zonnepanelen.” Marijke vult aan: “Ondanks de matige isolatie, krijgen we het nu prima warm.” De radiatoren zijn vervangen door convectoren, strakke witte dozen ter grootte van de radiatoren. De convectoren werken op de lage temperatuur die uit de warmtepomp komt: 35 graden.

Dunnefilmpanelen: voordeliger en mooier

De dunnefilmzonnepanelen van Marijke en Hessel zijn anders dan de gangbare siliciumpanelen. Hessel: “Deze panelen zijn goedkoper per geleverde kiloWattuur, al heb je iets meer oppervlak nodig voor dezelfde opbrengst. Maar behalve de prijs hebben ze meer voordelen: ze zien er mooier uit, het is een soort egaal zwart glas. En ze werken ook op het noorden en bij mist. Dan gaat het niet zo hard natuurlijk, maar toch: de meter blijft draaien.”

Douchen als de zon schijnt

Voor warm water  hebben Hessel en Marijke gekozen voor een elektrische waterverwarmer. Die vraagt behoorlijk wat stroom, maar met al die zonnepanelen hebben ze daar genoeg van. Marijke: “We douchen dus liefst als de zon schijnt. Ook de wasmachine zetten we vooral aan bij zonnig weer.”

Van het net af?

Nu al zijn ze dus energieneutraal, en met een jaar of acht hebben ze de investering wel terugverdiend. Toch hebben ze nog plannen voor de komende jaren: een infrarood-kookplaat in plaats van het gasfornuis, tripelglas in de ramen en polystyreenkorrels in de spouwmuren. “Dan houden we voldoende stroom over voor een elektrische auto. O ja, en we willen nog batterijen, waarmee we voor twee, drie weken stroom kunnen opslaan. Dan kunnen we helemaal van het net af”, hoopt Marijke.

Foto bovenaan pagina: Marijke Kuipers en Hessel Rienks wekken stroom op met dunnefilmzonnepanelen en verwarmen hun huis met een warmtepomp (links in beeld). © Guy Ackermans