Terug naar alle voorbeelden

Samen optrekken bij energiezuinige opknapbeurt

De hele wijk staat op zijn kop: overal werklui, er wordt getimmerd en gezaagd. De Woningstichting is in de omgeving Kruisstraat 99 woningen duurzaam aan het verbouwen. Te midden van de chaos schittert de modelwoning aan de Van Eckstraat, als baken voor bewoners met een huis in puin: zo gaat het worden. En mooi wordt het, want bewoners hadden zelf een stevige vinger in de pap.

 

De Woningstichting heeft groene ambities, en kijkt hoe die betaalbaar kunnen worden vervuld, legt Jerry Giesbers, hoofd Onderhoud, uit. De Kruisstraat bleek een mooi project. “Hier zijn 99 woningen toe aan een grootschalige renovatie. En de huizen lenen zich bouwtechnisch heel goed voor een energiezuinige verbouwing. Dankzij de Robuuste Investeringsimpuls, een subsidie van de Provincie Gelderland, konden we aan de slag. En zonder dat dit een huurverhoging voor huurders zou betekenen.”

Om de huizen wordt een soort dikke jas gelegd, met dak-, gevel- en vloerisolatie. Ook komt er drielaagsglas en zonnepanelen. De woningen gaan daardoor van energielabel F naar A++.

 

Bijzonder traject

Maar specialer is de manier waarop het traject is aangevlogen. Bewoners kregen een nadrukkelijke rol. “We hebben op 5 bewonersavonden alle wensen opgehaald. Een bewonerscommissie van 9 mocht meebeslissen over het concept. Nagenoeg iedereen ging gelijk akkoord met het plan.”

De Woningstichting had zelf natuurlijk ook wensen. Bijvoorbeeld dat de badkamer groot genoeg moest worden zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Die wensen gingen samen met de bewonerswensen naar verschillende bouwers. Ook dat is bijzonder. “We hebben niet gezegd ‘het moet zo’, maar een prestatiegerichte uitvraag gedaan: dit is het budget, dit zijn prestatie-eisen, kom maar met een plan. Daar zijn drie hele leuke concepten uitgekomen, waarvan één nu wordt gerealiseerd.”

 

Win-win

Voor zowel de Woningstichting als de bewoners was de werkwijze even wennen, maar uiteindelijk een succes. Jan Meurs van de bewonerscommissie: “Normaal mag je alleen de kleur van je voordeur kiezen. Dit was heel spannend. Soms gingen we twee stappen vooruit en één achteruit. De commissie bestond uit 9 heel verschillende karakters. We hebben hoog ingezet en meer gekregen dan we ooit verwacht hadden.”

 

Jerry Giesbers vervolgt: “80% lag in de lijn der verwachting. Maar er waren ook wensen die je alleen bedenkt als je er woont. Zo is gevraagd of we de spiekmuurtjes weg wilden halen, de muurtjes die voorkomt dat mensen buiten bij de voordeur de woonkamer inkijken.”

Behalve mooiere huizen, is er meer winst voor de wijk. Meurs: “Mensen spraken hun buren niet. Maar tijdens de verbouwing leeft iedereen op een paar vierkante meter. Dan gaan mensen de straat op. De saamhorigheid is heel erg verbeterd.” Lacht: “Iemand zei dat hij bij de buurman een kijkje ging nemen en toen om half 1 ’s nachts nog aan de wijn zat, zo gezellig was het!”

 

En nu?

Jerry Giesbers: “We moeten nog evalueren maar zijn heel enthousiast. Vanwege de subsidie moet alles voor 1 januari 2016 klaar, binnen 1,5 jaar. De modelwoning kostte veel tijd, maar nu gaat het als een speer. Meer tijd was makkelijker geweest, maar qua concept zou ik niks anders doen. De volgende stap is energieneutraal of nul-op-de meter, maar dat is nog wel een grote stap. Ik denk trouwens dat er door bewoners op het gebied van energiebesparing ook nog wel wat te winnen is.” Meurs vult aan: “Nu zijn mensen vooral bezig met overleven. Maar milieubewust leven komt vanzelf als ze de eerste energierekening krijgen!”