Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw met twee kinderen voor huis

Passiefhuis op vrije kavel

Albert en Roelien Jurgens bouwden in de nieuwe wijk achter Plantenveredeling een passiefhuis. Perfecte isolatie en optimale zoninval zorgen dat er vrijwel geen energie nodig is om het huis te verwarmen.

Hun eigen huis bouwen, dat was al lang een droom voor Albert en Roelien Jurgens. Dus toen er kavels verkocht werden bij Plantenveredeling aan de Lawickse Allee, waren ze er snel bij. Dat het ook een duurzaam huis moest worden, werd duidelijk tijdens een vakantie in de Alpen. Roelien: “We wandelden op een plek waar we 14 jaar geleden ook al eens waren. Toen lag de berghut aan de rand van de gletsjer, nu was het een half uur lopen ernaartoe. Zo erg was de gletsjer geslonken! Dan word je wel even met je neus op de klimaatfeiten gedrukt. Toen besloten we: dit wordt een zo duurzaam mogelijk huis.”

Optimaal gebruik zon

Ze kozen voor een zogenaamd passiefhuis. In Nederland niet zo bekend, maar in Duitsland en Oostenrijk zie je ze vaker. Albert: “Een passiefhuis betekent dat je de binnenkomende zonnewarmte optimaal gebruikt, en het huis luchtdicht isoleert.” Niet alleen je eigen energie opwekken dus, maar gewoon zorgen dat je vrijwel geen energie nodig hebt. Roelien vult aan: “We hebben daarom veel grote ramen op het zuiden en westen om de zon op te vangen, en enkele kleine ramen op het noorden en oosten. Voor de zuidgevel zitten horizontale houten lamellen die in de winter de zon doorlaten, en in de zomer tegenhouden.”

Zoals gezegd is het huis perfect geïsoleerd. Op de muren zit 38 centimeter cellulose, geïmpregneerd met zeewater. In de ramen zit tripelglas van 5,5 centimeter dik. Albert: “We hoeven maar maximaal 10 dagen per jaar bij te verwarmen, alleen als het echt een paar weken koud en bewolkt is.” Voor die paar dagen per jaar is een warmtepomp niet rendabel, dus het bijstoken doet de familie Jurgens met een kleine houtpelletketel.

Zonnepanelen en heatpipes

Het huis zit overigens wel vol met sensoren en regeltechniek, om bijvoorbeeld de zonwering te bedienen als ze niet thuis zijn, om zo de temperatuur constant op 21 graden te houden. Ook is ventilatie bij zo’n luchtdicht huis natuurlijk essentieel. De energie die daarvoor nodig is, komt van enkele zonnepanelen op het dak. Warm water voor de douche wordt opgewekt door de heatpipes ernaast.

Ze besloten het huis te bouwen met houtskeletbouw. Albert: “De panelen waaruit het huis is opgebouwd zijn gemaakt in een fabriek in Duitsland. Hier ter plekke heeft onze duurzame aannemer, Groenhart uit Zelhem, het in elkaar gezet.” Aan de buitenkant is het huis bekleed met Siberisch larikshout uit Scandinavië, dat onbehandeld is en langzaam grijs verkleurt. Roelien: “Dat moet zo’n 40 jaar meegaan, is ons beloofd.”

Energiekosten nihil

Het bouwen van een passiefhuis is wel iets duurder dan een ‘gewoon’ huis, aldus Albert. “En dan heb ik ook nog eens een heleboel dingen zelf uitgezocht, want veel architecten en aannemers kennen het fenomeen passiefhuis nog niet.” Maar de energiekosten zijn nihil en het resultaat is schitterend. “Hier worden we graag oud. Als we de trap niet meer op kunnen, maken we een slaapkamer in de garage”, lacht Roelien.

Foto bovenaan pagina: Mooi, comfortabel en vrijwel geen energiegebruik: het passiefhuis van de familie Jurgens. © Guy Ackermans