Terug naar alle voorbeelden

Warm kasteel aan het Asserpark

Kor en Marjan begonnen met plannen voor een nieuwe badkamer, en eindigden met een supercomfortabel, energieneutraal huis aan het Asserpark

Kor en Marjan begonnen met plannen voor een nieuwe badkamer, en eindigden met een supercomfortabel, energieneutraal huis aan het Asserpark

Al twintig jaar wonen Kor en Marjan in hun rijtjeshuis op het Asserpark. Ze zijn heel tevreden met de mooie plek, zo vlakbij de Eng, en hun zonnige tuintje. Maar ja, hun huis uit 1961 was slecht gebouwd en gebrekkig geïsoleerd. De wc was alleen van de buitenwereld gescheiden door een dun houten schotje. En de badkamer en keuken waren nog oorspronkelijk, en konden echt niet meer.

Eigenlijk was dan ook het idee om alleen die drie natte ruimtes op te knappen, maar van het een kwam al snel het ander… Kor: “Onze energieadviseur liet ons zien dat de meeste warmte ontsnapt via het lage puntdakje, met daarop een dakkapel met verhoogde nok. Maar volgens de aannemer was die kapel, met alle hoekjes, zo lastig te isoleren, dat hij er voor hetzelfde geld een hele nieuwe verdieping op kon bouwen.”

Afwijken is noodzaak

Een extra verdieping, dat leek Kor en Marjan wel wat. Een architect maakte een paar schetsen: een extra woonlaag met een plat dak, een verhoogd puntdak of een steiler dak. De CRK (welstandscommissie) vond dat echter absoluut niet passen in de wijk. Kor: “Dus dat mocht allemaal niet. Ik heb toen een pleidooi gestuurd naar wethouder Han Termaat, met als boodschap: ‘afwijken is noodzaak’. Als je dit soort huis energieneutraal wilt maken, dan kan het niet hetzelfde blijven als dat van de buren. En bovendien, het kost meer dan het aan besparing oplevert, dus je moet mensen iets extra’s gunnen om ze te verleiden. Zoals een extra verdieping. Als je als gemeente streeft naar energieneutraal, dan kom je er niet als alles hetzelfde moet blijven.” Een dag later was Kor op gesprek bij Termaat, die vond dat hij gelijk had.

En dus staat er sinds kort, na een langdurige verbouwing, een hele nieuwe verdieping bovenop hun huis. ‘Kasteel’ noemde een van de buren het al gekscherend. Maar dan wel een warm kasteel. Van onder naar boven is de kruipruimte opgevuld met schuimbeton, de vloer geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. In de ramen zit tripelglas. De muren zijn geïsoleerd, met op de 1e verdieping muurverwarming. Het platte dak, voorzien van plafondverwarming voor de nieuwe verdieping, ligt vol met zonnepanelen. Het beetje verwarming dat nog nodig is, gebeurt met een luchtwarmtepomp, die ’s zomers ook kan koelen. Buizen door het hele huis zorgen voor ventilatie.

Verwarming nooit meer lager

“Het huis is nu zo goed geïsoleerd”, vertelt Kor, “dat je het op temperatuur kunt houden met de hoeveelheid stroom van een koffiezetapparaat. Sterker nog, we hoeven de verwarming ’s nachts niet lager te zetten, zelfs niet als we op vakantie gaan! Qua comfort zijn we er gigantisch op vooruitgegaan. En op mijn nieuwe verdieping kan ik muziek maken zo veel als ik wil, zonder dat ook maar iemand er last van heeft.”