Terug naar alle voorbeelden

Man voor huis met zonnepanelen op het dak

Groene lening voor zonnepanelen kan uit

Toen Peter van Dijk zijn nieuwbouwwoning op de Louis Raemaeckerslaan (Nieuw Kortenoord) kocht, zaten daar geen zonnepanelen bij inbegrepen. Uiteindelijk schafte hij ze aan via een lening, en dat bleek zeker de moeite waard.

“Omdat ik mijn huis iets later kocht, toen alle plannen al vastlagen, konden de panelen niet meer standaard worden meegenomen”, vertelt Van Dijk. Er lag wel een aanbieding voor een gunstige lening voor zonnepanelen, maar daar zat een strenge voorwaarde aan: hij moest daarvan 25% besteden aan andere verduurzamingsmaatregelen van zijn woning. “Maar al die maatregelen záten al in mijn huis!”, vertelt Van Dijk. “We hebben vloerisolatie en vloerverwarming op alle verdiepingen, HR++-beglazing, dakisolatie, en een warmtepomp die koelt en verwarmt via een buis van 130 meter diep. En de hele wijk is al van het gas af. Dus voor die lening kwam ik niet in aanmerking.”

Snel terugverdiend

Uiteindelijk koos hij voor een lening bij Green Loans. Daarvan was de rente wel twee keer zo hoog, maar na enig rekenen bleek dat toch prima uit te kunnen. “Als 65-plusser kreeg ik een lening voor acht jaar. Volgens mijn berekeningen heb ik mijn zonnepanelen binnen die tijd terugverdiend. Alles wat ze daarna nog opleveren, is pure winst!”

Van Dijk heeft wel duidelijke rendementen afgesproken met de leverancier van de zonnepanelen. “Ze berekenen een bepaalde opbrengst per zonnepaneel. We hebben vastgelegd dat ze de eerste tien jaar minimaal 95% van dat rendement moeten halen, en de volgende tien jaar minimaal 85%. Anders betalen ze mij een vergoeding voor het tekort.”

Bewust stroomgebruik

Al die berekeningen rond elektriciteit opwekken en verbruiken, hebben Van Dijk ook een stuk bewuster gemaakt van zijn stroomgebruik. Zijn stroomverbruik is heel laag, maar zo’n 5000 kWh per jaar, en daarvan komt 80% uit de zonnepanelen. Hij laat een app op zijn telefoon zien, die precies vertelt wat zijn vijftien zonnepanelen opwekken. In de zomer is dat meer dan hij verbruikt, in de winter minder. Ook laat de app zien hoeveel elk apparaat in zijn huis gebruikt. “Bijvoorbeeld nu, op een kille dag in november, gebruikt de warmtepomp 72% van de stroom, koken 7%, verlichting 5%, warm water 4% en elektrische apparaten 6%. Maar in de zomer loopt het verbruik van de warmtepomp al snel terug naar 48%.”

Foto bovenaan pagina: Peter van Dijk is blij dat hij via een lening zonnepanelen heeft aangeschaft. © Guy Ackermans