Ik woon in een monument

Als u in een monument woont bent u gebonden aan regels en kunt u niet zo maar het een en ander verbouwen. Energetische maatregelen hebben vaak een impact op de schil van de woning en zijn daarmee lastiger uit te voeren. Toch is er tegenwoordig ook voor monumenteigenaren veel mogelijk. De volgende websites helpen u op weg:

  • Op initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een handige website www.monumenten.nl opgezet waar u op weg wordt geholpen met makkelijke bespaartips en energiebesparende maatregelen.
  • Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg heeft een handige waaier gepubliceerd met een toelichting over energiebesparende maatregelen bij monumenten. Via www.stichtingerm.nl kunt u deze publicatie kosteloos bestellen of downloaden.
  • Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft ook enkele handige publicaties. Ga naar www.cultureelerfgoed.nl, klik op publicaties en vul de zoekterm "energie" in.
  • Het Nationaal Restauratiefonds zet zich al ruim 30 jaar in voor het in stand houden van monumenten. Zij ondersteunen o.a. ook eigenaren die een monument willen verduurzamen en hebben kennis van de financiering van deze maatregelen. Ga naar www.restauratiefonds.nl voor meer informatie.

Ook zijn er binnen de gemeente ook enkele inspirerende voorbeelden van monumenten die energiezuinig zijn gerenoveerd. Ga naar het tabblad inspirerende buren en lees daar meer over deze mooie voorbeelden!

Vergunning zonnepanelen legesvrij

Als u in een monument woont moet u voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak een vergunning aanvragen. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt vervolgens of de zonnepanelen mogelijk zijn op uw woning. De gemeente Wageningen brengt hier echter geen leges voor in rekening.

Meer informatie

Heeft u vragen over maatregelen in het algemeen, neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 06-24350283 (Robert-Jan Geerts)