Energieneutraal

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning is een woning die over een jaar genomen evenveel energie duurzaam opwekt als de woning en de bewoners ervan verbruiken. Die energie wordt waar mogelijk in/op de woning of het perceel opgewekt. Een woning is dus niet energieneutraal als de bewoners ervan slechts duurzame energie inkopen bij het elektriciteitsbedrijf. Is een (nieuwbouw) woning na (ver)bouw energieneutraal en krijgt de bewoner een verzekerde garantie daarop van de bouwer, dan noemen we de woning ook wel een ‘Nul-op-de-Meter woning’.

Wageningse voorbeelden

Meerdere woningeigenaren in Wageningen hebben hun woning energieneutraal gemaakt. Hun verhalen vindt u onder het tabblad ‘inspirerende buren’. Hieronder staat een filmpje over enkele energieneutraal verbouwingen.

Voor sommige woningtypen in Wageningen zijn standaard energieneutraal ontwerpen gemaakt. Een standaardaanpak moet het voor meer mensen mogelijk maken om zeer energiezuinig te wonen tegen een scherpe prijs. In 2015 is een concept ontwikkeld voor de Benedenbuurt, en in 2013 zijn concepten gemaakt voor De Hoef, De Weiden en de Roghorst. Informatie hierover vindt u onder de betreffende wijk onder ‘mijn woning’ in het menu.

In Wageningen is één woning gerenoveerd naar Nul-op-de-Meter. Deze ‘modelwoning’ staat in de Tarthorst. Meer informatie vindt u onder de betreffende wijk bij het tabblad ‘mijn woning’.