Terug naar alle voorbeelden
NIOO-directeur Louise Vet

Louise Vet, NIOO: “Vergeet het groen niet als het over duurzaam gaat!”

Dat het opvallende gebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) aan de Mansholtlaan energiezuinig is en qua materialen cradle-to-cradle, dat weten veel mensen wel. Maar NIOO-directeur Louise Vet benadrukt graag dat duurzaamheid meer is dan energie besparen en kringlopen sluiten. “Biodiversiteit is minstens zo belangrijk. Groen dus!”

Zoals wellicht bekend heeft het NIOO zonnepanelen, zonnecollectoren en diepe warmte-koude-opslag, om aan hun energievraag te voldoen. Ook draait er een experiment met het hergebruik van waardevolle voedingsstoffen uit menselijke uitwerpselen onder het motto ‘Poep is Goud!’ Maar daarnaast hebben de ecologen hun terrein zo groen mogelijk aangelegd. Vet: “Ik schrik er soms van hoe saai en stenig andere bedrijventerreinen er uitzien. Dat blijkt helemaal niet nodig!”

Ecologisch prikkeldraad

Bij de bouw had de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waar het NIOO onder valt, bedacht dat er een hekwerk met prikkeldraad en bewakingscamera’s om het terrein zou komen. Nou, daar dachten de ecologen toch heel anders over. “We hebben in 2012 een heg geplant, in plaats van een hek. Dat scheelt maar één letter, maar is voor de natuur een wereld van verschil!” De basis is een Texelse tuunwal, een wal van aarden plaggen, met daarop een heg met achttien soorten inheemse bomen en struiken, waaronder veel stekelstruiken als meidoorn en sleedoorn. Nu, na vijf jaar, wordt die heg gevlochten. Dat betekent dat stammetjes worden ingekeept, schuingelegd en vervlochten met de stammetjes ernaast. Maar ze groeien nog wel door. Zo creëer je een ondoordringbare heg. Vet: “Niet alleen ziet dit ‘ecologische prikkeldraad’ er veel mooier uit, het is ook nog eens een walhalla voor insecten en vogels.”

Opgetilde biodiversiteit

Ook beschikt het NIOO over een prachtig groen dak. “Daarmee hebben we alle biodiversiteit die verloren ging op de begane grond door de bouw van het gebouw in feite opgetild. Als ik wel eens vanuit een hoog gebouw naar beneden kijk, dan zie ik zóveel ruimte voor groen op al die daken.” Een groen dak is overigens niet alleen mooi, benadrukt Vet. Het koelt je gebouw, houdt regenwater vast en kan zelfs toegepast worden onder zonnepanelen. En ook interessant: een groen dak gaat twee keer zo lang mee als een zwart plat dak.

Mooie tuin, tevreden medewerkers

Ook de rest van het terrein is zo biodivers mogelijk ingericht. Zo maakten ze een vleermuizenkelder van mobiele bunkerdelen die Defensie over had. Achter het gebouw ligt een bloemrijk grasland. “Dat ziet er mooi uit, maar kost weinig onderhoud”, aldus Vet. “Een of twee keer per jaar maaien en afvoeren, dat is het wel.” Ook hebben de medewerkers er vorig jaar een voedselbosje aangelegd, vol eetbare planten. Bij de vijver maakten medewerkers vier grote bijenhotels, in stalen letters die samen NIOO spellen. “Het is bewezen dat veel groen gezondheidsbevorderend is voor je medewerkers. Die van ons genieten in elk geval van al die natuur om het gebouw.”

Waarom niet?

Vet vraagt zich vaak af waarom niet meer bedrijven hun terrein groen inrichten. “Het is helemaal niet duurder, en veel beter voor mens en natuur!” Wel kan ze zich voorstellen dat bedrijven misschien niet weten hoe ze moeten beginnen. “Daarom wil ik binnen het duurzaamheidsplatform voor bedrijven, Wageningen Werkt Duurzaam, graag een werkgroep groene bedrijventerreinen oprichten. Wie doet er mee?”