Terug naar alle voorbeelden
Ruud van Doorn van HEMA op dak met zonnepanelen

Ruud van Doorn verduurzaamt de HEMA

Ruud van Doorn, eigenaar van de HEMA in Wageningen, heeft als natuurliefhebber en duiker hart voor het klimaat. Hij zet daarom flink in op verduurzaming van zijn winkel. De kers op de taart is de plaatsing van 260 zonnepanelen op het dak, via het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’. 

“Als ik ga duiken, zie ik wat er gaande is met de koraalriffen door de klimaatverandering. Ook walg ik van de plastic soep in onze oceanen. Als mens wil ik graag deze mooie aarde doorgeven aan onze kinderen, dus voelt het goed om met energievraagstukken bezig te zijn. Het mes snijdt aan meerdere kanten.”

Energieverbruik flink gedaald

De afgelopen jaren heeft Ruud het energieverbruik van het pand al sterk teruggebracht. Hij verving de oude verlichting door ledverlichting. De verwachte besparing was 10%, maar bleek eerder 20% te zijn. “Dat komt omdat ledverlichting niet alleen minder energie gebruikt, maar ook veel minder warmte afgeeft, waardoor de koeling minder hoeft te draaien.”

Ook heeft Ruud een nieuwe pui laten plaatsen, met elektrische deuren. “De nieuwe deuren gaan in de winter alleen open als er iemand naar binnen wil, dus de warmte blijft binnen. En toch blijven we goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.” Ook liet hij het ventilatiesysteem vervangen door een systeem met warmteterugwinning, en kwam er een warmtepomp voor de verwarming en koeling van het pand.

Zon op Bedrijfsdaken

Het installeren van zonnepanelen was er nog niet van gekomen. Ruud: “Ik vond het lastig om overzicht te krijgen. Met welke instanties moet ik contact opnemen, hoe zit het met subsidie, wat zijn goede leveranciers, en goede panelen?” Toen de mogelijkheid zich aandiende om aan te sluiten bij het collectieve project ‘Zon op Bedrijfsdaken’, greep Ruud zijn kans. “Met dit project werd ik ontzorgd. Er werd voor me inzichtelijk gemaakt wat de kosten en baten van de installatie zijn en ik werd geholpen met het aanvragen van de SDE-subsidie. Dat hielp me over de drempel heen.”

De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor de winkel die daarmee (na verdere energiebesparing) in ongeveer de helft van haar eigen energiebehoefte kan voorzien. De winkel is natuurlijk overdag open, daardoor vallen het moment dat de meeste stroom wordt opgewekt en het verbruik mooi samen.

Klimaatneutraal Wageningen

Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) is klimaatpartner van de gemeente die in 2030 de doelstelling heeft van klimaatneutraal. Dit gaat niet vanzelf en vraagt van ondernemers om ook stappen te zetten. Er zijn gelukkig behoorlijk wat subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die dit vergemakkelijken.