Terug naar alle voorbeelden

Erik Vleeming, Idealis: “We hebben een flinke slag geslagen met ledverlichting”

“We begonnen al in 2008”, vertelt Erik Vleeming, energiecoördinator bij Idealis*. “ In het gemeentetraject Ecoprofit hebben we toen gekeken hoe we er voorstonden met ons kantoorgebouw en de drie beheerderkantoren. Ook hebben we de algemene ruimtes van onze wooncomplexen meegenomen. Die inventarisatie omvatte alles: energie, afval, papiergebruik.” Het papiergebruik is inmiddels drastisch verminderd. “We printen nu zo veel mogelijk dubbelzijdig, en bovendien hebben we de facturering gedigitaliseerd. Ook hebben we alle bedrijven die ons reclamedrukwerk sturen, laten weten dat we geen post meer hoeven. Dat scheelt maandelijks dozenvol papier!”

Energievriendelijke koeling

Verder is de koeling van de serverruimte op een energievriendelijker manier opgelost, door ventilatie met buitenlucht in plaats van een airconditioning. En dan is de verlichting aangepakt, zowel van het kantoor als van de algemene ruimtes en de galerijen van alle studentenflats. Met tijdschakelaars, minder armaturen, energiezuinige tl, spaarlampen en ledverlichting is daar een flinke slag geslagen. “Helaas kunnen we aan de isolatie van dit monumentale pand zelf niet zo veel veranderen.  We huren het, en gaan wellicht verhuizen, dus dan zijn investeringen niet zo slim.” Zelf energieneutraal worden, zit er daardoor nog even niet in. Wat er nog aan CO2 geproduceerd wordt, compenseert Idealis daarom met betrouwbare certificaten (zie kader).

Zuinige nieuwbouw

Het energiegebruik van de studentencomplexen staat uiteraard ook volop in de aandacht. “Bij nieuwbouw zorgen we dat gebouwen supergoed geïsoleerd zijn”, vertelt Vleeming. “Rijnveste heeft bovendien een windmolentje dat genoeg energie levert voor alle ledbuitenverlichting. Op de Burgtstraat liggen pv-panelen voor de buitenverlichting en verschillende van onze complexen zijn uitgevoerd met zonneboilers. Ook bouwen we in nieuwe complexen waterbesparing in in de doucheleiding, en de warmte uit het weglopende douchewater wordt weer gebruikt om nieuw douchewater te verwarmen.” Idealis bekijkt de mogelijkheden voor zonnepanelen, bijvoorbeeld op de rode flats in het Binnenveld, maar loopt tegen praktische bezwaren aan. “De panelen zouden meer stroom geven dan de flats zelf kunnen gebruiken, maar als bedrijf of instelling mag je geen stroom doorleveren aan een ander gebouw of terugleveren aan het net.”

In de tussentijd staan er natuurlijk ook nog een aantal oude flats. Die zijn al eens geïsoleerd, en zitten veelal op een C-label qua energie. “Daar ben ik best trots op. Maar als we die nog energiezuiniger willen maken, zouden we er hele nieuwe gevels voor moeten zetten. Die investering weegt nog niet op tegen de besparing die je daarmee realiseert.”

Meedoen aan het certificaat ‘Klimaatneutraal gegarandeerd’ kan Vleeming iedereen aanraden. Een controleur van Climate Neutral Group doet een jaarlijkse audit, wat ook weer veel besparingtips  oplevert. “Zo’n controle houdt je scherp. Er zijn altijd processen die nog duurzamer kunnen en bovendien geld opleveren. Én ook nog eens een beter milieu, dat willen we toch allemaal!”

CO2 compenseren

De Climate Neutral Group heeft de certificering van ‘Klimaatneutraal Gegarandeerd’ (KNG) inmiddels overgedragen aan HIER Klimaatbureau. Het KNG-certificaat stelt hoge eisen aan de manier waarop CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Idealis gebruikt VCS-credits en carbon credits van Gold Standard-projecten. Hieronder valt bijvoorbeeld een project met houtkooktoestellen in ontwikkelingslanden die veel minder hout gebruiken (en dus minder CO2 uitstoten) en ook nog eens veel schoner en veiliger zijn dan een open houtvuur. Meer informatie vind je op de website van HIER.

*Erik Vleeming werkt sinds september 2016 niet meer bij Idealis. Hij werkt nu bij Wageningen klimaatpartner WUR.