Ruud van Doorn verduurzaamt de HEMA

HEMA Wageningen

8 oktober 2018

Ruud van Doorn is natuurliefhebber en heeft duiken als hobby. “Ik zie wat er gaande is met de koraalriffen door de klimaatverandering en walg van de plastic soep in onze oceanen. Als mens wil ik graag deze mooie aarde doorgeven aan onze kinderen, dus voelt het goed om met energievraagstukken bezig te zijn. Het mes snijdt aan meerdere kanten.”

Besparen op licht

Ruud is eigenaar van de HEMA in Wageningen. Hij heeft het energieverbruik van het pand al sterk teruggebracht door vervanging van de oude verlichting door LED verlichting. De verwachte besparing was een 10% op het totale energieverbruik. Echter blijkt dit eerder 20% te worden. Dat komt omdat LED verlichting minder gebruikt en veel minder warmte af geeft waardoor de product- en ruimtekoeling minder hoeft te draaien.

Warmte besparen

Onlangs heeft Ruud een nieuwe elektrische pui laten plaatsen. “De elektrische deuren gaan het in de winter mogelijk maken dat ze niet altijd open staan en de warmte binnen blijft. En toch blijven we goed bereikbaar voor mensen die slechter ter been zijn. Met de nieuwe pui verwachten wij weer een 10% besparing op het energiegebruik”.

Zon op Bedrijfsdaken

De HEMA doet ook mee in het collectieve Zon op Bedrijfsdaken project. Op zo’n 20 locaties zal 4,5 megawatt aan zonne-energie gerealiseerd worden. Het dak van de HEMA is goed voor 600 m2. “Verder verwachten mijn werknemers en klanten van ons dat wij een maatschappelijk verantwoorde houding hebben. Als ondernemer realiseer ik me ook dat we geen rente krijgen op de bank dus een laag rendement is altijd beter dan niks”, aldus Ruud.

Klimaatneutraal Wageningen

Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) is klimaatpartner van de gemeente die in 2030 de doelstelling heeft van klimaatneutraal. Dit gaat niet vanzelf en vraagt van ondernemers om ook stappen te zetten. Er zijn gelukkig behoorlijk wat subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die dit vergemakkelijken.