Voedselverspilling

Wereldwijd wordt ongeveer 1/3 van al het voedsel verspild. Dit komt neer op het gebruik van 1,4 miljard hectare landbouwgrond om voedsel te produceren dat niemand ooit zal eten. Dit is een oppervlakte groter dan heel China.

In Nederland wordt jaarlijks €150 per persoon per jaar aan voedsel verspild, dit komt neer op ongeveer 50 kilo per persoon. Dit is een gigantische afvalberg aan kostbaar eten. Daarnaast verspillen de producenten, tussenhandelaren horeca en supermarkten ook nog eens jaarlijks €2,5 miljard aan voedsel. Behalve dat dit economisch erg zonde is, kost dat ook veel onnodige energie en water. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij het Voedingscentrum: Voedselverspilling in huishoudens (pdf).

Wat gebeurt er allemaal al?

Lokaal in Wageningen

Nationaal

Buitenland

Apps tegen voedselverspilling

  • ResQ app, goedkope restjes afhalen bij restaurants
  • App Afgeprijsd, geeft aan in welke supermarkt producten zijn afgeprijsd vanwege houdbaarheid
  • App Stop Verspilling (Android) (App Store), app van Unilever voor professionals