Voedselverspilling

Wereldwijd wordt ongeveer 1/3 van al het voedsel verspild. Dat betekent dat zo’n 1,4 miljard hectare landbouwgrond gebruikt wordt om voedsel te produceren dat niemand ooit zal eten. Dit is een oppervlakte groter dan heel China.

In Nederland wordt jaarlijks €150 per persoon per jaar aan voedsel verspild, dat is ongeveer 50 kilo per persoon. Dit is een gigantische afvalberg aan kostbaar eten. Daarnaast verspillen de producenten, tussenhandelaren horeca en supermarkten ook nog eens jaarlijks €2,5 miljard aan voedsel. Zonde van het geld, zonde van de energie en van het water dat nodig is om al dit voedsel te produceren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij het Voedingscentrum: Voedselverspilling in huishoudens (pdf).

Stadsdichter Ivanka de Ruijter schreef het ‘Recept van wat restte’ en las dit op 28 juni 2018 voor in de bblthk.

Wat kun je zelf doen?

Meer lezen over voedselverspilling in Nederland

_____________________________________________________

Reducing Food Waste together

Together with other parties in town we strive to reduce food waste.

  • In 2018 Jumbo Verberne Wageningen opened the first food waste reducing store shelf in the world. Filled with products made by the platform Verspilling is Verrukkelijk (Food Waste is Delicious), made from ingredients that would otherwise have been wasted. Food waste can be good taste!
  • In January 2019 the app Togoodtogo was launched in Wageningen. Find out where you can save food from being wasted today. Download the app (AppleStore / Googlestore)!
  • Foodsharing Wageningen is a team of motivated volunteers fighting food waste since 2014. Their mission is saving and sharing food that would otherwise be thrown away, to raise awareness on food waste, and offer simple solutions! Will you join in? Check Facebook @FoodsharingWageningen.