Zonnepanelen

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen dus op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn vier soorten zonnepanelen op de markt, te weten: monokristallijn zonnepaneel, polykristallijn zonnepaneel, amorf zonnepaneel en de glas in glas zonnepaneel.

  1. Monokristallijn zonnepaneel: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
  2. Polykristallijn zonnepaneel: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.
  3. Amorf zonnepaneel: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen.
  4. Glas-glas zonnepaneel: Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle andere soorten zonnepanelen. Daarnaast is het zo dat deze soort zonnepaneel minder snel degradeert en je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst op jaarbasis.

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf. Hoe dit wordt verrekend hangt af van of je zonnepanelen op een woning plaatst of op bijvoorbeeld een groot bedrijfsgebouw. Klik boven op de menubalk welke situatie voor jou van toepassing is.

Opbrengst

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren, o.a. de ligging richting de zon, bewolking, de hellingshoek van het dak, buitentemperatuur en de wijze waarop de panelen geïnstalleerd zijn.

Onderhoud en levensduur

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm. Eventueel kunnen ze periodiek schoongemaakt worden om aanslag te verwijderen. Schuin liggende zonnepanelen zullen grotendeels schoonspoelen door de regen. Op platte daken worden ze schuin geïnstalleerd zodat ze schoonspoelen en een goede hoek hebben ten opzichte van de zon. Door het vuil worden daalt het rendement van het zonnepaneel.

Zonnepanelen