Woningeigenaar

Bent u in bezit van een woning en overweegt u de aanschaf van een zonne-energiesysteem? Volg dan de volgende 4 stappen:

  1. Check uw dak op Zonatlas. Op de interactieve website www.zonatlas.nl kunt u met één muisklik zien of uw dak geschikt is voor zonne-energie. Door uw adres in te voeren, ziet u wat de hoeveelheid zonnestraling op uw dak is, de zonne-energieopbrengst in kWh, wat de geschatte kosten hier van zijn en wat de terugverdientijd is. Heeft u geen geschikt dak? Klik dan boven in de menubalk op ik heb geen geschikt dak.
  2. Vraag meerdere offertes aan. De prijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen. Vergelijken loont: vraag dus altijd offertes op bij meerdere partijen. Behalve de prijs van de zonnepanelen, zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.
  3. Bent u klaar om de offertes te vergelijken? Doe dat met de handige checklist van Milieucentraal! Klik op de volgende link om de checklist te downloaden: checklist-zonnepanelen-milieucentraal (pdf).
  4. Voor zonnepanelen op het dak heb je geen omgevingsvergunning nodig als de plaatsing aan de voorwaarden voldoet. Een vergunning kan wel noodzakelijk zijn als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont of als je zonnepanelen op een andere plek dan het dak wilt plaatsen.

Voor meer informatie over financiering, monumenten of VVE’s kijk rechts in de menubalk.